ΑΡΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΟΝΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ελι ελαιδενδρο λιδεντρο (επιστ. Ελαα, Olea) εναι γνος καρποφρων δντρων της οικογνειας των Ελαιοειδν (Oleaceae), το οποο συναντται πολ συχν και στην Ελλδα. Ο καρπς του ονομζεται επσης ελι και απ αυτν παργεται το ελαιλαδο. Η ελι υπρξε το σμβολο της θες Αθηνς.

Η ελι εναι γνωστ απ τους αρχαιτατους χρνους, και πιθαντατα κατγεται απ το χρο της ανατολικς Μεσογεου. Σμφωνα με την αρχαα ελληνικ παρδοση, πατρδα της ελις εναι η Αθνα και η πρτη ελι φυτετηκε απ την Αθην στην Ακρπολη.
Οι λληνες ταν ο πρτος λας που καλλιργησε την ελι στον ευρωπακ μεσογειακ χρο. Την μετφεραν ετε λληνες ποικοι ετε Φονικες μποροι. πως αναφρει ο Πλνιος, κατ το 580 π.Χ, οτε το Λτιο οτε η Ισπανα οτε η Τνιδα γνριζαν την ελι και την καλλιργει της.
Εναι δντρο αειθαλς, χει φλλα αντθετα, λογχοειδ, δερματδη, σκουροπρσινα στην νω επιφνεια και αργυρχροα στην κτω. Τα νθη της εναι λευκωπ, μονοπταλα και πολ μικρ, σχηματζουν ταξιανθα βτρυος και εμφανζονται προς το τλος Μαου, εν ο καρπς ωριμζει και συλλγεται κατ τα τλη του φθινοπρου και αρχς του χειμνα. Ο κορμς της ελις εναι οζδης και καλπτεται απ τεφρφαιο φλοι.